1% az úszásért:
19836368-1-13
Támogatóink
Hasznos linkek:
Főoldal Rólunk Galéria Versenyek Edzések Archívum

ÚSZÁS

TRIATLON

Látogatóink:

ÖTTUSA

A sport – és számunkra az úszósport – jelentősége a felnövekvő nemzedék részére egész életében meghatározó szerepet tölt be.

Miért éppen az úszás?

Hitvallásunk szerint:

Az úszás alapsportág. Az egyetlen sport, amelyet legfiatalabb korban – már 3-4 évesen, sérülésmentesen lehetet gyakorolni. Alapja az összes vízi sportnak. „Vizes” sikersportágaink (vízilabda, kajak-kenu, evezés, öttusa, triatlon) világklasszisainak jelentős hányada úszóként kezdte sportpályafutását, de bármely más sportág élmezőnyében is sok olyan versenyzőt találunk, akik úszóként alapozták meg jó fizikai felkészültségüket, fegyelmüket, munkabírásukat.

1. Kiemelten fontos egészségmegőrző, betegségmegelőző és rehabilitációs szerepe van. (Szív- és keringési rendszer fejlesztése, edzése; légzőszervi megbetegedések gyógyítása, megelőzése; mozgatórendszeri és gerincproblémák kezelése, megelőzése).

2. Monotónia tűrést és önfegyelmet kívánó munkaigényes sportág, ahol kisgyermekkorban az úszófoglalkozások által könnyen alakíthatók, nevelhetőek a fenti tulajdonságok.

3. Jelentősége van az egészséges testi-lelki fejlődésben, jó fizikai és pszichés kondíció kialakításában.

4. A drog-és egyéb függőbetegségek megelőzésében.


Egyesületünket 1971-ben a Dunamenti Regionális Vízművek elődje alapította, hogy a vállalat dolgozói és gyermekei szervezett keretek között tudjanak úszni. Az eltelt 42 év alatt a kis egyesület a Dunakanyar legnagyobb úszóegyesületévé vált 2012-re.

Az elmúlt évig egyesületünk taglétszáma változó, kb. 100-110 sportoló volt éves szinten.
A sportegyesület működési területe kiterjed Vác és kistérségére, s Nógrád megye településeiről is szívesen veszik igénybe szolgáltatásainkat. Nagy előnyt jelent az egyesületünknek, hogy a Duna bal partján, Pest megye északi részén kizárólag Vácon található fedett uszoda, így egész évben tudunk edzési lehetőséget biztosítani a vonzáskörzetükben lakó fiatalok részére. Az elmúlt évtizedekben és a mai napig úszóink számos kiemelkedő eredményt értek el nem csak úszásban, de Vác városa több szakosztályának sportolói is az úszószakosztály tagjaként szerezte meg kiemelkedő eredményeihez szükséges alapokat. (csak az utóbbi évek legjobbjait említve: Petró Ádám, Noé Bálint és Zsombor) Több szakosztály utánpótlásának bázisa vagyunk. (Vízilabda, triatlon, kajak, kenu, evezés.)

Az úszószakosztály versenyzői ma is helyet vívnak ki maguknak az országos ranglisták első harmadában.

Sportolókat, versenyzőket, nem utolsó sorban egészséges gyermekeket nevel Vác, és kistérsége településeinek egyaránt.

Csoportjaink életkor és tudásszint alapján dolgoznak, ahol elsajátíthatják az úszás helyes technikáját, és vannak gyermekek, akik számára kiegészítő sportágul szolgál az úszóedzés. Szívesen látunk mindenkit, akik rendszeresen, szakszerű irányítás mellett, a jó testi-lelki kondíció megszerzése, ill. megtartása érdekében kíván sportolni.

2012-ig népszerű volt az uszodánkban évek óta megrendezésre kerülő Mikulás verseny, illetve tavasszal a Nyuszi-Uszi verseny, ahol versenyzési és megmérettetési lehetőséget tudtunk teremteni az egyesületen kívüli, de úszni szerető gyerekek számára is. A fenti programokon mindig szívesen vettek részt kicsik és nagyok egyaránt. Jelenleg ezen  versenyek rendezését a Váci Sport Kft szervezi.

Az egyesület fő támogatója Vác Város Önkormányzata volt 2012. február elsejéig, amikor objektív körülmények miatt a képviselőtestület a sport-támogatások megszüntetéséről döntött.

A váci úszócsapat a fenti nehézségek ellenére ma is egy jól működő, sikeres és egységes közösség.

Jelenleg három csoportunk van:

- versenyzői csoport

- kisversenyző csoport

- előkészítő csoport

Tizenkét éves kortól napi két edzéssel nagyon komoly edzésmunkát végezve már országos szinten is kiemelkedő eredményeket érnek el. A MUSZ országos úszóranglistáján minden évben előkelő helyet vívnak ki maguknak.

Célunk: a megyei, az országos és nemzetközi versenyeken való eredményes részvétel.
A „béka” a „delfin”, a „gyermek”, a „serdülő”, az „ifjúsági” és a „felnőtt” korosztályban egyaránt rendelkezünk versenyzőkkel. Ők a MUSZ (Magyar Úszó Szövetség) leigazolt versenyzői.

2013-ig versenyzőink részére minden évben egy hetes edzőtábort szerveztünk Hajdúszoboszlón, ahol ideális feltételek mellett készülhettek a versenyekre.

Minden évben részt veszünk a Pest megyei úszócsapatok részére rendezett 4 fordulós csapatbajnokságon (6 csapat mintegy 150 versenyzővel.). Sikerélmény szerzésén kívül, ezek a versenyek jól szolgálják az országos bajnokságokra való felkészülést is.


Az Egyesület elsődleges célja továbbra is

- A rendszeres sportolás népszerűsítése.

- Az úszósport további népszerűsítése és az utánpótlás-bázis szélesítése.

- Segítséget nyújtani a sportágválasztáshoz az úszástudás megszerzésével.

- Tevékenyen részt vállalni a diák- és az utánpótlás korú fiatalok nevelésében, versenyeztetésében.

- Tagjaink részére a rendszeres testedzés, a sportolás és a versenyzés lehetőségének biztosítása.

- Hazai és nemzetközi sportkapcsolatok létesítése és fenntartása.

- Az egyesületi élet alapjait képező öntevékeny közösségi élet kibontakozásának elősegítése, a tagok klubhűségének kialakítása, az egyesület hagyományainak ápolása.

- Tervszerű működéshez szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtésének biztosítása.

- Taglétszámunk 20-30%-os növelése.


Működés és gazdálkodás

Az utóbbi években működésünk évről évre egyre nehezebbé vált, de odaadó munkával mindig biztosítottuk sportolóink számára a megfelelő körülményeket, és a kiváló szakmai irányítást.

Éves költségvetésünk 6-6,5 millió forint volt, ennek összege év közben az esetleges támogatók függvényében kis mértékben változott, amelyből mintegy 130 gyermek verseny-és tömegsportját biztosítottuk.

Az egyesület elnöksége munkáját ellenszolgáltatás nélkül végzi. A székhely fenntartásával kapcsolatban külön költségek nem merülnek fel. Az irodai gépek, telefon, fax, internet, stb. használatát az egyesület elnöke biztosítja.

Sajnos mára a névadó cég már csak jelképesen támogatja az egyesületünket, így működésünk teljesen függetlenné vált az alapítótól.


Tervek

Sportolóink számára szeretnénk több kiemelt versenyen való szereplési lehetőséget biztosítani. Ezek közé tartoznak nemzetközi belföldi illetve külföldi megmérettetések, táborok, a MUSZ által szervezett korosztályos és felnőtt bajnokságok.

Egy megbízható szponzori háttérrel szeretnénk egyesületünk előrelépését biztosítani.

Az általános anyagi támogatáson túl megoldásokat keresünk versenyzőink utaztatására, esetleges elszállásolására, a felszerelés, sportruházat bővítésére, a jelenleginél több edzéslehetőség biztosítására.


Az egyesület elnöksége nevében:

Tószegi Andor

Váci Vízmű SE elnöke