1% az úszásért:
19836368-1-13
Támogatóink
Hasznos linkek:
Főoldal Rólunk Galéria Versenyek Edzések Archívum

ÚSZÁS

TRIATLON

Látogatóink:

ÖTTUSA

2014.01.25.
“Jövő Bajnokai”

A sportág újfent a virágkorát éli. A kormány egyedi támogatást biztosított, a Magyar Olimpiai bizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportállamtitkársága sorra juttatja kifejezésre, hogy mily sokra értékeli az úszás teljesítményét.
Élünk is a lehetőséggel:
- 2016-ban Hódmezővásárhely ifjúsági Európa-bajnokság rendez.
- 2017-ben Győr rendezi az Európai Ifjúsági Olimpiát (EYOF)-t, ahol az úszók helytállása alapkövetelmény.
- 2017-ben Budapest ad otthont a 6. FINA junior világbajnokságnak,
- 2021-ben ugyancsak a magyar főváros a házigazdája a 19. FINA úszó-, vízilabda, műugró-, műúszó, nyílt vízi, toronyugró és szupertoronyugró világbajnokságnak, majd amint az befejeződik a Masters világbajnokságnak,
- Három éven belül, a kormánybiztos tájékoztatása szerint legkésőbb 2016 végére felépül a Dagályfürdő meghosszabbított területén az új úszó komplexum,
- Jövőre átadják a Tüskecsarnok uszodáját,
- Győrben még az idén elkészül az 50 méteres fedett uszoda,
- A kormányprogram keretében 300 tanuszoda szerepel,
- Elindult a Tanuljon meg minden gyerek úszni! program.
- Minden évben, 2014-ben, június 21. szombat az úszás napja. Balatonfüreden egyidejűleg ekkor kerül sor az Európa Kupa fordulóra, és kb. 1.8 km-en pedig a tömegsport rendezvényre
- Százhalombattán megnyílt a Magyar Hall Of Fame múzeum, már sor került a sport halhatatlanjainak első beiktatására,
- A szövetség honlapján bemutatkozott a MÚSZ TV,
- 2013-ban a barcelonai VB-n nemcsak három világbajnokság rendezését nyertük el, hanem három aranyérmet is szereztek legjobbjaink (Hosszú Katinka 2, Gyurta Dániel 1 győzelem, ezen felül Cseh László 1 ezüst, Hosszú Katinka 1 bronz). A decemberi herningi rövidpályás Európa-bajnokságon az 5 arany mellett 3 ezüst és 2 magyar bronzérem született. Az Európa-bajnokok: Gyurta Dániel 2, Hosszú Katinka 1, Gyurta Gergely 1, Verrasztó Dávid 1, a második helyezettek: Hosszú Katinka 2, Bernek Péter 1, a harmadik helyezettek: Hosszú Katinka 1, Kozma Dominik 1. Az év további kiemelkedő sikerei, 2 arany az ifi EB-n (Farkas Adél, Sebestyén Dalma), győzelem az Universiadén (Biczó Bence). Dubajban, a junior világbajnokságon Szilágyi Liliana kettő, Horváth Dávid 1 ezüstérmet szerzett. Bár az úszásban enyhe mosollyal, és csak némi komolysággal azt szoktuk mondani: a másodikból még lehet valaki, ezeket a sikereket is meg kell becsülni. Az utrechti EYOF-on, azaz az Európai Ifjúsági Olimpiai Játékokon, legjobbjaink háromszor állhattak a dobogó legfelső fokára,  Matyasovszki Brigitta duplázott, és nyert Szilvási Gréta is.
- A FINA kongresszusán a MÚSZ elnökét, a LEN pénztárnokát a FINA alelnökének választották,
- Az év sportolóinak választásán Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Shane Tusup első, Széles Sándor második, Kiss László pedig harmadik lett,
És?!... Kezdetét vette "A Jövő Bajnokai!" program, a 2002-2003-ban születettek részére, de ennek keretében megkülönböztetett figyelmet fordítunk az 1996-2001 között született utánpótlás kerettagok teljesítményére is.
Ezt a kiadványt elsősorban ennek szenteljük. Amolyan évkönyv mintájára rögzítjük, hogy honnan indultunk, aztán 2017-ben kiderül, hogy hova jutottunk. Nyolc régióban egyenként minimum harminc tehetség került kiválasztásra eddigi teljesítménye, valamint a szakemberek ajánlására alapján.
Célunk, hogy a legjobb utánpótlásedzők, a sportág korábbi és jelenlegi csillagainak támogatásával, a lehető legjobb körülmények között, a legnagyobb figyelem mellett készüljenek. 2016-ban a hódmezővásárhelyi ifjúsági Eb-n, majd előbb a 2017. évi győri EYOF-on, aztán - még ugyanabban az évben - a budapesti junior világbajnokságon szeretnénk, hogy többek között közülük kerüljenek ki a majdani győztesek, akik aztán 2021-ben minderre még ráduplázhatnak.
Jól tudjuk, Egerszegi Krisztina, Gyarmati Andrea, Darnyi Tamás, Szabó József, Czene Attila, Rózsa Norbert, Hargitay András, Wladár Sándor, vagy a napjaink sztárjai közül Gyurta Dániel, Risztov Éva, Hosszú Katinka és Cseh László, többi világklasszis a múltban egyedi program nélkül jutott a csúcsra. Mert úgyis lehet..., de talán így könnyebb lesz.
Kiváltképp, hogy a legfelkészültebbek, a legnagyobbak adják át nekik a tapasztalataikat.
Hosszú az út a dobogó legfelső fokáig. A tehetségek kitartása mellett nélkülözhetetlen a szülők hite és áldozatvállalása, az iskolák, a tanárok elmaradhatatlan segítsége. Nem titok, a legkiválóbbak a hazai táborok után előbb vagy utóbb a nemzetközi porondra lépnek, ha indokolt és egy mód van rá, akkor a világ bármely pontján a felnőtt válogatottal együtt is készülhetnek. Egykor Egérke, akárcsak Gyurta Dani, és még sorolhatnók a neveket, akik úgyszintén nagyon fiatalon kaptak bizalmat. Megérte.
A felkészülés rendszere kidolgozott. Biztonságot ad, hogy valamennyi régióban a közélet tekintélyes képviselője állt a törekvés élére. Mindannyian tudják, a Jövő bajnokainak programja nemcsak a világ vagy olimpiai bajnoki győzelmekről szól, hanem számos vonatkozása is van. Mozgósító erejű! Már láttuk, tapasztaltuk, hogy a program útnak indulását követően újabb és újabb fiatalok szeretnének abba bekapcsolódni; a majdani világbajnokság arculatát tükröző sportszereléseket magukra ölteni.
 Csak rajtuk múlik. A keretek nem zártak. Ha valaki rászolgál, akkor újonnan bekerülhet, mint ahogy ki is lehet esni belőle. Biztosra vehető, hogy még az ifjú is helyet követelhet a magának a nyolc éves programban, aki ma még nem is tud úszni. Egyetlen tehetség sem kallódhat el.
 Hisszük, és teszünk érte, hogy sok számban, sok bajnokunk lesz. És ami talán még ennél is fontosabb, nagyon sok egészséges fiatal!...  A folyamat adott. Először is minden gyerek  tanuljon meg - minél gyorsabban! - úszni. Szülők, iskolák éljenek a lehetőséggel, immár jócskán van ingyenes oktatás. Aki kedvet kap, és van kellő eltökéltsége, és tehetsége, annak most szinte korlátlanok a lehetőségei.

A Jövő Bajnokai program rendszere
Nyolc régióban, régiónként minimum 30 gyerek, legkevesebb négy városból, helységből alkotja a keretet. Régiónként több fiatal lehet, kevesebb nem.
Egy-egy régióban maximum egyharmad-kétharmad lehet a nemek aránya.
A régiók élén egy-egy régióvezető áll. Ők valamennyien közvetlenül Tőrös Károly utánpótlás szövetségi kapitány-szakfelügyelő irányítása mellett dolgoznak.
A régióvezetők mellett minden városban (régióként minimum négyben) a partneredző vezeti a napi edzéseket. A régióvezetők és a partner edzők a legjobb tudások szerint dolgoznak, de Kiss László-Tőrös Károly-Tóth Ákos-Sós Csaba-Turi György-Széles Sándor-Shane Tusup alkotta szakmai csoporttól ajánlásként edzésprogramot kapnak. Az utánpótlás kapitány havonta minimum 8 városban részt vesz az edzések levezetésében, hogy tudását, tapasztalatát megossza a helyi erőkkel. A régióvezetőket a látogatása időpontjáról legkevesebb egy hónappal korábban tájékoztatja, (egyezteti).
A régiókban minden hónap első szombatján, amíg mód van rá, minden hónapban új helyszínen, azonos méretű uszodában valamennyi úszó részvételével egységes rendszerben felmérést tartanak. A versenyszámok sorrendje:
1. 200 m lány vegyes
2. 200 m fiú vegyes
(Páros hónapokban 100, páratlanokban 50 méteren)
3. 100/50 m lány pillangó
4. 100/50 m fiú pillangó
5. 100/50 m lány hát
6. 100/50 m fiú hát
7. 100/50 m lány mell
8. 100/50 m fiú mell
9. 100/50 m lány gyors
10. 100/50 m fiú gyors
(3 illetve 6 hónaponként a régiós versenyeken, és az össz-régiós versenyeken, az utánpótlás kapitány döntése szerint 400, 800 majd később 1500 m gyorssal gazdagodik a program).
11. 400/800/1500 m lány gyors
12. 400/800/1500 m fiú gyors
Június 21-én a Magyar Úszás Napján a Jövő Bajnokai program résztvevői, valamint az utánpótlás kerettagok (1996-2001) egyaránt részt vesznek Balatonfüreden a kb. 1,8 km-es hosszútávúszó versenyen.
A MÚSZ vezetése az egykori olimpiai és világbajnokok a sportág jelenlegi legjobbjai, ha csak egy módjuk van rá, havonta a kiemelt helyszínen zajló felmérésen vesznek részt. A szövetség illetve a rendezés mindent megtesz annak érdekében, hogy a média érdeklődését a kiemelt helyszínre összpontosítsa.
A régió felmérések rendre két számban zajlanak: kötelező jelleggel a 200 méteres vegyes úszásban, valamint páros hónapokban 100 méteren, páratlan hónapban 50 méteren valamely, mindenki által önként választott úszásnemben.
Háromhavonként régiós versenyekre kerül sor, amelyen a program egy hosszabb távval bővül, az utánpótlás kapitány döntése értelmében 400, 800 majd később 1500 méteres gyorsúszással.
A régiós felméréseken, versenyeken valamennyi hónapban részt vesznek az 1996-2001 között született, különböző utánpótlás kerettagok is (amennyiben Magyarországon tartózkodnak). Ők mindannyian versenyen kívül indulnak, de az eredményük természetesen nyilvántartásba kerül, azokat a MÚSZ közzé teszi.
Annak érdekében, hogy a Jövő Bajnokai programba újabb és újabb fiatalok becsatlakozhassanak, a felmérőkön, versenyen kívül azok a 2002-2003-ban született gyerekek is indulhatnak, akiket edzőjük kellően felkészültnek tart. Remélt helytállásuk kellő alkalmat ad a figyelem felkeltésre.
 
Valamennyi felmérő, illetve régiós verseny időfutamának beosztása erősorrendben történik, hogy ily módon is a tehetségek ösztönözve legyenek, a még jobb helytállásra.
 
A régióvezetők a hónap első szombatját követő kedden 12 óráig elektronikus úton, alábbi rendszerezés szerint, Tőrös Károly szövetségi kapitánynak (karolytoros@gmail.com), Tóth Ákos szakmai alelnöknek (tota13@hotmail.com) és Nagy Orsolya project ügyvezetőnek (nagy.orsi@windowslive.com) elküldik a felmérés eredményét.
- Nemenként a 200 méteres vegyes úszás sorrendjét, időeredményekkel.
- Nemenként a 200 méteres vegyes úszás régió-átlag idejét.
- Nemenként és 50 vagy 100 méteren, a szabadon választott úszásnemenként a sorrendet és időeredményt.
- Nemenként 50 vagy 100 méteren, a szabadon választott úszásnemek régi-átlag idejét.
Esetenként, nemenként a hosszabb távon zajló versenyszám nemenkénti sorrendjét és az időeredményeket.
A nyolc régió eredményének összegzése legkésőbb csütörtök 12 óráig felmerül a MÚSZ hivatalos weblapjára, valamint Facebook oldalára.
A régióvezetők a felmérés eredményei mellett minden hónapban megküldik a hozzájuk tartozó fiatalok edzéslátogatásának kimutatását, jelzik, hogy a hónapban mikor tartottak a szülőknek megbeszélést, és melyik iskolába látogattak el.

A régióvezetők mindent megtesznek annak elősegítésé érdekében, hogy az edzéseken mindenkor mindenki részt vehessen. A megoldások elősegítése érdekében, a helyi erőkkel összehangolva (pl. egyeztetés az iskolákkal), a MÚSZ igény szerint közreműködik. Elengedhetetlen érdek, hogy a fiatalok a tanulásban is helytálljanak, iskolatársaiknak minden vonatkozásban a példaképei lehessenek.

A szövetségi kapitány valamennyi régió eredményét összegzi; az egyéni sorrendet nemenként a különböző számokban, valamint az átlag-időeredményeket a MÚSZ honlapját és a MÚSZ Facebook oldalán a maga szakmai véleményével közzéteszi.
A Jövő Bajnokai program keretében 2014 február 1-én és augusztus 2-án régiós verseny zajlik. Félévenként, azaz 2014-ben május 3-án és november 1-én valamennyi régió fiataljai országos össz-régiós versenyen, igazolják felkészültségüket. Az országos-és a régiós versenyeken a győztesek és a második-és harmadik helyezettek érem díjazásban részesülnek; valamennyi résztvevő oklevelet kap. A kormánytámogatásból a MÚSZ - szándéka szerint -, a közbeszerzési eljárások lebonyolítása után 2014-ben valamennyi régiónak egy-egy kisbuszt bocsát a rendelkezésére.
A MÚSZ-TV a kiemelt helyszínen zajló versenyeket közvetíti.
A MÚSZ szándékában áll LED reklámfal biztosítása, hogy ezzel is népszerűsítse támogatóit.
Tekintettel arra, hogy a programban közel 300 fiatal vesz részt, a MÚSZ fokozottan kéri a közösen kialakított szabályok betartását. Ha mindenki csak csöppnyi eltérést kér, ha megannyi szándék, egyéni szempont teret kap, akkor abból káosz lesz.
A feltételek megteremtésében jelentős szerepet vállaltak a védnökök, az iskolák, a szülők. csak együtt, közös segítségükkel lehet a várt sikert elérni. A partneredzők (minimum négy) havi egy alkalommal "szülői értekezletet" tartanak, a régió vezető ezek egyikén részt kell, hogy vegyen.
A Jövő Bajnokai Program hosszútávú. A fejlődés ütemének alapján az arra legérdemesebb fiatalok itthon és külföldön mind nagyobb rendszerességgel edzőtáborokban, hazai és nemzetközi versenyeken kaphatnak további lehetőségeket. A cél, hogy felnőjenek a feladatokhoz, a jelenlegi felnőtt világklasszisokhoz.
A MÚSZ az évi közgyűlésén a program értékelése mellett, elismerésben részesíti azokat, akik a legtöbbet tettek érte. Az utánpótlás kapitány folytonosan a szövetség vezetése legalább három havonként konzultál a régióvezetőkkel, és a partner edzőkkel.
A Patrónusok együttműködése kiemelt jelentőségű. a MÚSZ arra ösztönzi a sportág nagy egyéniségeit, hogy - függetlenül a minden hónapban sorra kerülő, kiemelt helyszínen zajló felmérésektől - havonta egy alkalommal, látogassanak el az általuk támogatott régió edzésére; legyenek közvetlen kapcsolatban azokkal a gyerekekkel, akiknek méltán a példaképeik.

DÁTUM FELMÉRÉS, VERSENY KIEMELT HELYSZÍN
Január 4., Szombat Felmérés Eger
Február 1., Szombat régiós verseny Hódmezővásárhely
Március 1., Szombat Felmérés Kaposvár
Április  5., Szombat Felmérés  Debrecen
Május 3., Szombat össz-régiós verseny Budapest
Június 7. Szombat Felmérés Szeged
Június 21. Szombat Úszás Napja Balatonfüred
Július 5., Szombat  Felmérés  Szombathely
Augusztus 2., Szombat régiós verseny Százhalombatta
Szeptember 6., Szombat Felmérés Dunaújváros
Október 4., Szombat Felmérés Miskolc
November 1., Szombat össz-régiós verseny Győr
December 6., Szombat Felmérés Kecskemét
 
Régiók-Régióközpontok-Régió vezetők-Patrónusok-Olimpiai bajnokok-Világbajnokok-Aktív bajnokok
Nyugat-Dunántúli Régió: Győr (Szombathely), Petrov Iván, Wladár Sándor, Gyurta Dániel
Közép-Dunántúli Régió: Székesfehérvár, Dániel András, Darnyi Tamás, Cseh László
Dél-Dunántúli Régió: Pécs (Kaposvár), Kovács László, Rózsa Norbert, Jakabos Zsuzsanna
Dél-Alföldi Régió: Hódmezővásárhely, Bán Sándor, Czene Attila, Hosszú Katinka
Észak-Alföldi Régió: Debrecen, Sántics Béla, Hargitay András, Risztov Éva
Észak-Magyarországi Régió: Eger, Kovács Ottó, Szabó József, Kapás Boglárka
Közép-Magyarországi Régió: BUDAPEST, Százhalombatta, Tóth Ramón, Vizi Csaba, Gyarmati Andrea, Verrasztó Dávid

Védnökök:
Borkai Zsolt, Győr: borkaizsolt@gmail.com
Kósa Lajos, Debrecen: polgarmester@ph.debrecen.hu
Vezér Mihály, Százhalombatta: pmtitkarsag@hivatal.battanet.hu
Kriza Ákos, Miskolc: polgarmester@miskolcph.hu
Szita Károly, Kaposvár: polgarmester@kaposvar.hu
Habis László, Eger: habis.laszlo@ph.eger.hu
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár: polgarmester@pmhiv.szekesfehervar.hu
Simicskó István, Budapest: istvan.simicsko@emmi.gov.hu
Lázár János, Hódmezővásárhely: janos.lazar@me.gov.hu

Nyugat-dunántúli Régió:
Védnök:                     Borkai Zsolt, Győr polgármestere
Vezető:                      Petrov Iván petrovswim@gmail.com
Partner edzők:             Horváth Csaba (Zalaegerszeg)
         Karvalics Péter (Szombathely)
         Maschler Edit (Győr)
         Erdősiné Varjú Katalin (Győr)
         Kókai Zsolt (Sopron)
         Szabó Zoltán (Sopron)
Edzők:              Győr: Farkas János, Rózsa Bence
Lenti: Kiss Tamás
Keszthely: Szántó Kata, Csala Tamás
Nagykanizsa: Polgár Sándor, Kovács Balázs
Sopron: Hauer Péter
Szombathely: Karvalics Péter,
Zalaegerszeg: Horváth Tamás
Celldömölk: Bartus Barbara
Patronálok:      Wladár Sándor
Gyurta Dániel
 
Közép-dunántúli Régió:
 
Védnök:                     Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere
Vezető:                      Dániel András delfinsportegyesulet@t-online.hu
Partner edzők:             Bene Vera (Dunaújváros)
         Farkas András (Ajka)
         Molnár Mihály (Mór)
         Szokolay László (Veszprém)
Edzők:              Dunaújváros: Kovács József, Gyenese Ágnes
Balatonalmádi: Kenyeres Tibor
Tatabánya: Kocsis Márta, Sirkó András
Veszprém: Balogh János
Patronálók:      Darnyi Tamás
Cseh László

Dél-dunántúli Régió:
Védnök:                     Szita Károly, Kaposvár polgármestere
Vezető:                      ifj. Kovács László kaposvaricapak@gmail.com
Partner edző:              Csutorás József (Kaposvár)
Edzők:              Kaposvár: id. Kovács László, Hajdu Sándor
Bonyhád: Horeczky János
Dombóvár: Kőszegi György, Virovecz Richárd, Tancsa Norbert
Marcali: Francsics Nikolett, Lábodi Laura
Csurgó: Dergeczné Szabó Sára
Szekszárd: Paszler József, Póth Gábor
Pécs: dr. Petrov Anatolij, Jancsik Árpád, Szamek Katalin
Patronálók:      Rózsa Norbert
Jakabos Zsuzsanna

Dél-alföldi Régió:
Védnök:                     Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Vezető:                      Bán Sándor sandorban2@yahoo.com
Partner edzők:             Budavári István (Kecskemét)
         Gellért Gábor (Szeged)
         Pass Ferenc (Baja)
         Novotny Attila (Kiskunhalas)
         Szarvas János (Békéscsaba)
         Tóth András (Gyula)
Edzők:              Békéscsaba: Szarvas János
Hódmezővásárhely: Kiss László, Ádándi-Kiss Gyula
Kecskemét: Lipták Éva
Kiskunfélegyháza Sebők János, Kurucz Kornélia
Orosháza: Schmidt Jenő
Szarvas: Zalán Csaba
Szeged: Máté Zsolt, Nagy Attila
Szentes: Dr. Rébeliné Vincze Edit
Gyula: Lázár Olga, Tóth András
Patronálók:      Czene Attila
Hosszú Katinka

Észak-alföldi Régió:
Védnök:                     Kósa Lajos, Debrecen polgármestere
Vezető:                      Sántics Béla santicsbela@freemail.hu
Edzők:              Debrecen: Pinczés Dorottya, Pethő Zoltán, Mányi Csaba, Hornyák Viktor
Nyíregyháza: Regős-Pécsi Anett
Hajdúszoboszló: Ludmány László, Ludmány Lászlóné
Patrónusok:     Hargitay András
Risztov Éva

Észak-magyarországi Régió:
Védnökök:                 Habis László, Eger polgármestere,
         Kriza Ákos, Miskolc polgármestere
Vezető:                      Kovács Ottó ottokovacs@hotmail.com
Edzők:              Salgótarján: Kovács Dénes
Miskolc: Hutkai Dániel
Ózd: Schifter Tamás, Nagy-Mengyi Péter
Gyöngyös: Vazskó Viktor
Eger: Pohl Anette, Sallai Bea
Patronálók:      Szabó József
Kapás Boglárka

Közép-magyarországi Régió:
Védnökök                  Simicskó István sportért felelős államtitkár,
         Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere
Vezetők:                    Tóth Ramon ramon_toth@hotmail.com
         Vízi Csaba vizi.csaba@upcmail.hu
Edzők:                        Budapest: Nagy Zoltán, Takács Imre, Horváth Tamás, Pintér Vanda, Gyürky Gábor,
dr. Pécsi Annamária, Magyarovits Zoltán, Szabó Álmos, Kovács Tamás, Gyepes Ádám,
Szájer Péter, Egressy János, Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc, Virth Balázs,
Horváth Péter, Nemes Zoltán, Poczó Elemér
Budaörs: Sió Zoltán
Érd: Tekauerné Egerszegi Klára, Plagányi Zsolt
Százhalombatta: Sáry József, Kovács Barna
Szentendre: Szabó László
Vác: Kollár Zoltán, Belák Brigitta
Patronálók:      Gyarmati Andrea
Verrasztó Dávid